Autisme en sport in de schijnwerpers

Evelien Koster


Wereldwijd staat vandaag op World Autism Awareness Day (een dag die is uitgeroepen door de Verenigde Naties) autisme in de schijnwerpers. In Nederland wonen ongeveer 190.000 mensen met autisme. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit eigen praktijkervaring weet de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) dat sporten helpt om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren en dat het psychische klachten en stress kan verminderen.

Uit je sociaal isolement

Sporten kan mensen bovendien uit hun sociaal isolement halen. Dat is dan ook de reden dat de Autismeweek 2016 sporten en bewegen als thema heeft. Daarmee wil de NVA heel Nederland uitnodigen om in beweging te komen voor autisme door ‘samen te duiken in de wereld van autisme’.

Plonsen

Heel letterlijk dit jaar. Want overal in Nederland gaan mensen dit jaar in het kader van de autismeweek op 2 april met elkaar ‘plonsen’. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan: een duik in het zwembad, een sprong in een meertje of de Noordzee, het opduiken van zo veel mogelijk ringen in een zwembad.. Je kunt het zo gek niet bedenken. Wil je weten of er ergens bij jou in de buurt een plons wordt georganiseerd? Of wil je weten welke andere activiteiten er allemaal in het kader van de autismeweek worden georganiseerd? Breng dan snel een bezoek aan de website van de NVA Autismeweek.

Teamsporten

Want dat sport mensen met autisme kan helpen betekent niet dat sporten voor hen altijd even vanzelfsprekend is. Deel uitmaken van een sportteam, zoals bij voetbal, hockey of volleybal, is bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk, omdat je de dingen net iets anders beleeft dan anderen en je lastiger kunt focussen op jouw taak in het team.

Doorzettingsvermogen

Andere aspecten waar mensen met autisme vaak tegenaan lopen zijn de angst om nieuwe dingen te leren of moeite met het begrijpen van de uitleg van opdrachten. Aan de andere kant zijn er ook dingen waar zij juist in uitblinken, zoals doorzettingsvermogen, discipline en het nakomen van afspraken: ook belangrijke aspecten in de sport, en zeker in teamsporten.

Autismevriendelijkheidsprijs

Zoals elk jaar wordt tijdens de Autismeweek de Autismevriendelijkheidsprijs uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor de participatie van mensen met autisme. Dit jaar wordt deze prijs uitgereikt aan de meest autismevriendelijke sportcoach van Nederland. Dat gebeurt op zaterdag 9 april tijdens de Swim Cup in Eindhoven.

Sporten met autisme

Heb jij autisme en wil je lekker sporten op je eigen tempo en niveau, liefst samen met anderen die ook autisme hebben en onder begeleiding van gespecialiseerde trainers? Kijk dan eens op de website van Autisme in de sport voor een gevarieerd sportaanbod door het hele land.

Bronnen: NVA Autismeweek, Nationale onderwijsgids en Sport.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment