Amsterdam goes urban! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


BMX, inlineskaten, 3×3 basketbal, skateboarden, wakeboarden, pannavoetbal, freerunning, boulderen, crossfit, streetdiving en suppen – je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op het programma. Tijdens Urban Sports Week Amsterdam – een initiatief van de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam, TIG Sports en urban community’s in de stad – komen sport, lifestyle, muziek en entertainment samen.

Check this out!

Urban Sports Week Amsterdam is veel meer dan een sportevenement. Het biedt de beste urban sporters niet alleen een podium om hun skills te tonen aan het grote publiek, het is ook nog eens een geweldige kans om jou te laten zien wat urban sports inhoudt. Laat je verrassen door de veelheid aan disciplines en dompel je onder in de urban culture.

Kijk anders eerst eens naar deze vette video. Als je dan nog geen zin hebt om naar Amsterdam te komen…

 

Kijk de kunst af…

Meer dan zestig evenementen staan op het programma, in zo’n vijftien verschillende sportdisciplines. Vier in het oog springende events tijdens USWA zijn het NK boulder, de Dutch Freerunning Championships, het Amsterdamn Open skateboarden en het EK Panna Knock Out. Hier zie je de beste urban sporters in actie. Watch and learn: zij tonen je de mooiste trucs en de vetste moves.

…en kom in actie!

Maar natuurlijk kun je ook zelf aan de slag. Ben je 15 jaar of ouder en is freerunning helemaal jouw ding, doe dan een gooi naar de Dutch Freerunning Championships. Op vrijdag 29 april kun je je kwalificeren voor de voorrondes. De beste achttien freerunners plaatsen zich voor het main event op zaterdagochtend 30 april. Zes van hen mogen hun kunsten laten zien in de grote finale, die op zaterdagmiddag 30 april moet bepalen wie de beste freerunner is van dat moment. Locatie voor dit tweedaagse evenement is het Beursplein, hartje Amsterdam.

Schaaf aan je skills

Op zondag 1 mei kun je ook nog deelnemen aan de GravityXL Jam. Of je nu beginner of pro bent, jong of oud, dit freerunning event staat open voor iedereen. Meedoen is belangrijker dan winnen – dit evenement draait puur om trainen, beter worden, leren van elkaar en het schaven aan je skills.

undefined

Fun runs

Daarnaast wordt er elke dag een fun run georganiseerd die je langs de highlights van onze hoofdstad voert. Ben jij in Amsterdam voor de Urban Sports Week? Loop dan een rondje mee en ontdek de stad.

Stand Up Paddling

Heb je altijd al eens willen suppen? Geef je dan op voor de Friday Night Paddle op 29 april: twee uur suppen onder het genot van leuk gezelschap en een gezellig muziekje. Verken de Amsterdamse grachten vanaf je board. Wel op tijd bukken voor de bruggen!

Smeltkroes

Aan het einde van je supavontuur kun je nog even helemaal losgaan op de Urban Scene Party. Deze smeltkroes van alles wat met urban te maken heeft, bied je goede muziek (van OG Funk tot Future Bass & Grime), vette dj’s (onder wie DJ Redbeard), een mooie locatie (Westerunie) en natuurlijk sport (tricks en spinns in spetterende BMX-battles). Wat wil je nog meer!

Urban for kids

Ook aan de kinderen is gedacht. In aanloop naar dé week hebben al heel veel kids kennisgemaakt met urban sports. In verschillende Amsterdamse wijken kan de jeugd meedoen aan clinics van Topscore Amsterdam op het gebied van BMX, inlineskaten, straattennis, freerunning, skateboarden en 3×3 basketbal. Op veel scholen wordt de gymles urban – hoe cool is dat!

Daarnaast is op de Wibautstraat een tijdelijke speeltuin gebouwd, waar kinderen van de basisschool en het voortgezet onderwijs clinics krijgen op het gebied van freerunning. Als er geen clinics worden gegeven, dan mag iedereen zich uitleven op de urban playground.

Generation Urban

Op maandag 2 mei kun je de week in stijl afsluiten met de 3×3 Blue Monday. Tegenover de Amsterdam ArenA kunnen kinderen en hun ouders een potje basketbal spelen, een clinic volgen en topbasketballers in actie zien tijdens een heus 3×3-toernooi. In de Decathlon Urban Kids Sport Zone kun je ook nog eens allerlei materialen uitproberen. Of wat te denken van Inline Skate Fun & Games op het Olympiaplein. Een leuk en actief uitje voor in de meivakantie.

Tijdens de Urban Sports Week kijk je je ogen uit: helden die je hun trucs hebt zien doen op YouTube, performen nu recht voor je neus! Genoeg inspiratie voor een nieuwe generatie urban-fans.

undefined

Meer informatie

Het is duidelijk: Urban Sports Week Amsterdam biedt te veel om op te noemen. Vrijwel alle evenementen zijn gratis of tegen minimale kosten toegankelijk. Wil je meer weten, kijk dan op www.urbansportsweekamsterdam.com of volg het evenement via de sociale kanalen. Het volledige programma vind je hier.

 

Bron en beeldmateriaal: USWA 2016Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment