Alle Europeanen in beweging! – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


De conditie van de Europeaan is lang niet zoals die zou moeten zijn en de deelname aan sport stagneert Europees gezien. 59 procent van de Europeanen sport niet of nauwelijks! En dat heeft niet alleen gevolgen voor hun gezondheid en welzijn, ook onze maatschappij en de economie ondervinden de gevolgen hiervan. Hogere kosten voor gezondheidszorg, een verlies van productiviteit op de werkvloer en een verminderde inzetbaarheid van mensen zijn slechts enkele van de negatieve effecten van inactiviteit.

#BeActive

En dat terwijl gewichtsverlies en fitheid, zoals te lezen valt op de website van het Europese sportproject, zeker niet de enige punten zijn waarop je winst kunt boeken met sport. Onder de hashtag #BeActive communiceert de Europese sportweek tien redenen om actief te worden: 

 1. Verminder je risico op hart- en vaatziekten, een beroerte, obesitas, diabetes type 2, darmkanker en borstkanker. De tien meest voorkomende doodsoorzaken in de vijftig landen met de hoogste inkomens zijn allemaal terug te voeren op een gebrek aan beweging.
 2. Maak je botten sterker. Lichaamsbeweging vertraagt het brozer worden van je botten.
 3. Ondersteun je longfunctie. Regelmatig sporten maakt dat je lichaam beter in staat is zuurstof op te nemen, te transporteren en te gebruiken.
 4. Laad je op. Ben je voortdurend moe, ga dan juist wat vaker sporten.
 5. Don’t worry, be happy… Wanneer je sport, komt er endorfine vrij. Dit stofje maakt je vrolijker en geeft een gelukzalig gevoel.
 6. Geef een boost aan je zelfvertrouwen. Vaak sporten maakt dat je zekerder wordt van jezelf, zeker als je veel buiten sport.
 7. Creëer je eigen Zen-moment. Bewegen reduceert gevoelens van stress, onrust en spanning.
 8. Sporten maakt creatiever. Ga dus eens sporten in je lunchpauze als je werk die middag om een creatieve inbreng vraagt.
 9. Slaap lekker. Regelmatig bewegen maakt dat je sneller in slaap valt en langer slaapt. Sport echter niet te kort voor je wil gaan slapen!
 10. Vergroot je denkkracht. Sporten zorgt voor een scherper geheugen, een beter concentratievermogen en meer denkkracht.

Redenen genoeg voor álle Europeanen om in beweging te komen! Actiever worden hoeft echter niet ingewikkeld te zijn of veel geld te kosten. Soms is het gewoon een kwestie van even afwijken van je routine en eens de fiets pakken in plaats van de bus, of de trap in plaats van de lift.

Neem jij de uitdaging aan?

Ben jij actief en wil je dit graag laten zien om anderen te inspireren? Doe dan mee met de #MyWeek #BeActive Challenge! Kies een week in de periode tot 14 augustus 2015 en laat de wereld zien op welke manier jij kiest voor een actief leven. Deelnemen = kans maken op mooie prijzen die natuurlijk iets te maken hebben met sport en bewegen.

Hoe doe je mee?

 1. Schrijf je in voor de Challenge.
 2. Kies een week in de periode tot 14 augustus waarin je de uitdaging aangaat.
 3. Doe in die week minimaal drie keer een sport- of beweegactiviteit.
 4. Maak een foto of video van jezelf terwijl je bezig bent met je sportactiviteiten.
 5. Post minimaal drie foto’s of een video, waarbij je gebruikmaakt van de hashtags #BeActive en #MyWeek op Facebook, Instagram of Twitter.
 6. Daag je vrienden uit om ook mee te doen!

Debuut

De European Week of Sport beleeft dit jaar zijn debuut: de eerste editie staat gepland voor 7 tot en met 13 september 2015. De Nederlandse bijdrage bestaat in eerste aanleg uit het organiseren van enkele symposia.

undefined

Nationale Sportweek 2016

Naast nieuwe activiteiten wordt ook voortgebouwd op succesvolle bestaande initiatieven. In Nederland is dat de Nationale Sportweek. NOC*NSF steunt de Europese plannen en heeft besloten de Nationale Sportweek in 2016 niet langer in april te laten plaatsvinden, maar in het najaar. Van 17 tot en met 24 september 2016 zal ons land weer helemaal in het teken staan van sport en bewegen. Daarmee sluit de sportkoepel vanaf volgend jaar volledig aan bij de European Week of Sport.

Al vele jaren organiseren duizenden medewerkers in de sport, vrijwilligers, studenten, veertig sportbonden en ruim 200 gemeenten tijdens de Nationale Sportweek allerlei activiteiten om Nederlanders te laten genieten van en kennismaken met sport. Allemaal om mensen te laten ervaren hoe leuk het is om te sporten en op die manier de sportparticipatie te bevorderen. Wil je alvast meer weten over dit leuke evenement? Lees hier wat over de afgelopen editie van de Nationale Sportweek werd gepubliceerd op Sport.nl.

Bron: European Week of Sport en NOC*NSF

Foto header: Shutterstock

Overige beelden: European Week of SportWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment