Actieplan voor een strak lijf in de zomer

Evelien Koster


Eén ding moet je goed onthouden als je voor de zomer een strakker lijf wilt: je kunt door te sporten wel specifieke spiergroepen sterker maken, waardoor je lijf er op bepaalde plekken strakker uit gaat zien, maar het is onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Je kunt dus wel heel veel buikspieroefeningen gaan doen omdat je graag een plattere buik wilt, maar dat heeft niet zoveel zin. Beter is het om een trainingsprogramma te kiezen waarbij je aan je hele lijf werkt.

Kies je sporten slim

Cardiotraining doen in de sportschool is leuk en makkelijk, maar je lichaam went al snel aan de inspanning die je levert. Hetzelfde geldt als je regelmatig hetzelfde stuk gaat hardlopen. Bovendien verbrand je vrijwel alleen tijdens je training extra calorieën.

Krachttraining

Bij krachttraining daarentegen verbrand je niet alleen tijdens het doen van je oefeningen extra calorieën, maar ook tot nog wel 48 uur daarna. Bovendien zorgt het doen van krachttraining ervoor dat je heel gericht kunt werken aan het versterken van specifieke spiergroepen en dat je lichaam daardoor mooiere vormen krijgt.

Sprintjes

Naast krachttraining is er nog een vorm van trainen die heel goed is om tegelijk veel calorieën te verbranden en je spieren te versterken: sprinten. Vooral zogenaamde hill sprints, waarbij je sprint op een (licht) omhoog lopende weg, zorgen voor strakkere spieren.

Stresshormoon

Ken je het stresshormoon cortisol? Als je veel stress ervaart, maakt je lichaam over het algemeen veel van dit hormoon aan en dit stimuleert vervolgens weer de vetopslag in je lijf. Het lijkt misschien niet voor de hand liggend als je een strakker lijf wilt, maar rustige training die je puur ter ontspanning doet, is in je actieplan net zo belangrijk als meer intensieve trainingsvormen.

Ontspannen

Denk maar aan een ontspannende wandeling, een rustige yogales of een uurtje zwemmen samen met een vriend of vriendin op een tempo waarbij jullie ook nog gezellig kunnen kletsen. Ook het doen van ademhalingsoefeningen en meditatie werkt goed om te ontspannen, net als op tijd naar bed gaan en voldoende slapen.

Leg vooruitgang vast

Tot slot nog twee belangrijke tips voor het opstellen van je actieplan: kies één of meer sporten uit die je leuk vindt om te doen, zodat je het ook echt vol kunt houden, en houd je vooruitgang bij. Daarbij gaat het niet per se om de kilo’s die je kwijtraakt – spieren wegen immers zwaarder dan vet – maar bijvoorbeeld wel om dat sprintje dat je steeds sneller kunt doen of die oefening die je steeds met een net iets zwaarder gewicht kunt uitvoeren. Of maak regelmatig een foto van jezelf: een betere manier om te zien hoeveel vooruitgang je geboekt hebt is er niet!

Bronnen: Fitsociety.nl, Actify.nl en Followfitgirls.com

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment