Actief gamen: net zo intensief als handbal of squash

Evelien Koster


Grote kans dat je het tweede een stuk leuker en spannender vindt. Escape rooms zijn hot, net als Fort Boyard-achtige spellen. En omdat je tijdens deze vorm van gamen zo lekker actief bezig bent, zijn ze een goed alternatief voor de sportschool. Met real life gaming verbrand je zelfs net zo veel calorieën als met een potje squash of handbal.

Jongeren bewegen te weinig

Vooral kinderen en jongeren voldoen steeds minder vaak aan de zogenaamde beweegnorm: elke dag minimaal één uur bewegen. Van de 12- tot 17-jarigen haalt zelfs maar vijftien procent deze norm. Dat blijkt uit het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000-2014, dat in september 2015 is verschenen.

Sport is ouderwets

Sport- en beweeginnovator Jan-Paul de Beer snapt wel waarom deze groep steeds minder aan traditionele vormen van sport doet. “Sport is al honderd jaar hetzelfde, terwijl de jeugd van tegenwoordig veel meer heeft gezien van de wereld dan hun leeftijdsgenoten honderd jaar geleden. Hun leefwereld is veranderd en daarmee ook hun behoefte.”

Bijzondere dingen beleven

“Mensen willen verrast worden en bijzondere dingen beleven”, weet ook Rik Stapelbroek, initiatiefnemer van het platform Real Life Gaming. “In een real life game kruipen deelnemers in de huid van een personage. Samen maken ze een verhaal. Gamification biedt de mogelijkheid om de ervaring intenser te maken.”

Prison Island

Tijdens het spelen van een game ontsnap je even uit de realiteit om je in een heel andere wereld te begeven. Maar hoe actief is real life gaming nou in vergelijking met het traditionele sporten? De bewegingswetenschappers Jeroen Mol en Leendert van Gaalen zochten dat uit aan de hand van het spel Prison Island, waarbij je vanuit een cel allerlei fysieke en mentale uitdagingen aangaat en daarbij goed moet samenwerken met je teamgenoten.

Intensiever dan voetbal

Door hartslagmeters te gebruiken konden Jeroen en Leendert goed inschatten hoeveel calorieën de deelnemers verbruikten tijdens anderhalf uur spelen. Hun inspanning kreeg omgerekend een gemiddelde MET-waarde van 12, wat je kunt vergelijken met een potje squash of handbal. Het spelen van Prison Island bleek zelfs intensiever dan een partijtje voetbal.

Trainingen en toernooien

Als het aan Jan-Paul ligt, doen er straks nog veel meer mensen mee aan actieve games. “Er moeten meer games ontwikkeld worden op meer plekken”, zegt hij. “Daarnaast moeten er clubs komen die trainingen geven en toernooien organiseren.” Nu is er alleen in Noorwegen een beweeggame, Dance Dance Revolution, erkend als sport met echte kampioenschappen.

Zelf actief gamen?

Wil jij je sportschooltraining ook weleens inruilen voor zo’n gave game? Dan kun je in Nederland inmiddels al terecht in meer dan 250 escape rooms. Prison Island kun je tot nu toe spelen op twee locaties in Nederland: de Kartbaan en evenementenhal Winterswijk en De Kartfabrique in Utrecht.

Bron: Springlab

Foto: FB KartfabriqueWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment