7 sportvarianten te paard – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


1. Dressuur

Dressuur is de basis van het paardrijden. Het is de variant van de paardensport waarin Anky van Grunsven een van Nederlands succesvolste olympische sporters aller tijden werd. Er zijn wedstrijden voor alle niveaus, van de jongste jeugd tot internationale wedstrijdruiters. Bij dressuur is het aangepast sporten helemaal in de reguliere wedstrijdsport opgenomen, waardoor iedereen mee kan doen. En wist je dat je dressuur ook in teamverband kunt beoefenen? Bijvoorbeeld in een viertal, zestal of als carrouselgroep. Een veelzijdige variant van de paardensport dus.

2. Springen

Samen met je paard over hindernissen springen, dat is supergaaf. Jullie leggen tijdens een wedstrijd een springparcours af met tussen de tien en dertien hindernissen. Daarbij wil je het parcours natuurlijk afleggen zonder foutjes te maken. Strafpunten krijg je als er bijvoorbeeld een balk valt of als je paard weigert. Snelheid is ook belangrijk: je moet binnen een vooraf vastgestelde tijd over de finish zijn.

3. Eventing

Ben je iemand die houdt van actie en afwisseling? Dan is eventing voor jou een leuke variant. Bij een wedstrijd doe je drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en de cross. Je kunt ook meedoen aan crosslessen en oefencrossen.

4. Voltige

Voltige is een variant waarbij je gymnastische oefeningen doet op de rug van je paard. Voltigeren is ook een heel leuke sport voor kinderen. Het bevordert je gevoel voor evenwicht en het gevoel van ongedwongenheid, waardoor je je snel vertrouwd voelt met en op je paard. Gaan de oefeningen je goed af? Dan kun je gaan meedoen aan wedstrijden.

5. Horseball

Horseball is een combinatie van een balsport, een teamsport en een competitievorm. Net als bij andere balspelen moet je vanaf je paard scoren in het doel van je tegenstander, dat drieënhalve meter boven de grond hangt. Daarvoor heb je als ruiter veel handigheid en lenigheid nodig, plus een snel paard.

6. Reining

Reining is een spectaculaire sport waarbij snelheid en rust elkaar afwisselen. Het staat wel bekend als de dressuurvariant onder de westerndisciplines. Als ruiter waan je je een echte cowboy terwijl je je paard met de teugels in één hand in galop door cirkels, spins, wissels en zogenaamde sliding stops leidt.

7. Endurance

Endurance is een variant van de paardensport voor ruiters met een lange adem. Je rijdt bij een wedstrijd routes van tussen 25 en 180 kilometer door de vrije natuur. Ook al draait het bij endurance om het rijden van een zo snel mogelijke tijd, het welzijn van je paard staat altijd voorop. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en een goede verzorging staan bij deze tak van paardensport centraal.

Wil je meer weten over beginnen met paardrijden? Bezoek dan de website van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond of bezoek eens een manege of vereniging bij jou in de buurt.

 

Bron: KNHS.nl

Foto: Shutterstock/Regien PaassenWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment