7 redenen om supyoga uit te proberen

Evelien Koster


Bij supyoga voer je op een supboard dat op het water ligt verschillende yogaposes uit. Nog best een uitdaging, want waar je bij yoga normaal gesproken op de vaste grond ligt, zit of staat, heb je nu een wiebelend board onder je waarop je niet alleen telkens nieuwe houdingen aanneemt, maar ook continu in balans moet zien te blijven. Wij geven je zeven redenen om deze nog vrij nieuwe vorm van yoga eens uit te proberen.

1 Nog effectievere training

Tijdens een yogales op je supboard ben je harder aan het werk dan tijdens een yogales in een sportzaal of studio. Vooral je core, alle spieren tussen je schouders en je bekken, wordt tijdens een supyoga work-out flink getraind omdat je zo druk bezig bent met het bewaren van je balans.

2 Techniektraining

Tijdens supyoga kom je niet zomaar weg met het haastig of niet goed uitvoeren van een houding. Verdeel je je gewicht niet goed over je lichaam, dan kom je daar snel genoeg achter omdat je board gaat wiebelen en jij vervolgens een plons in het water maakt.

3 Helemaal ontspannen

Supyoga is ook een relaxte tak van sport. Het kabbelende water en de frisse buitenlucht werken bijna als vanzelf kalmerend, waardoor je tijdens de les helemaal ontspannen kunt zijn en nog makkelijker eventuele alledaagse zorgen kunt vergeten. Je bent tijdens je les één met de elementen van de natuur. “Yoga staat voor ‘eenheid’. En als je het buiten beoefent lijkt het wel of je de eenheid met de natuur, de mensheid en het universum echt voelt”, zegt Hilary Kimblin, eigenaar van een yogastudio in het Amerikaanse Beverly Hills. 

4 Afwisseling

Daar komt bij dat supyoga ook heel leuk is, zeker als je al een tijdje ‘gewone’ yogalessen volgt. Het is algemeen bekend dat je afwisseling in oefeningen en trainingen nodig hebt om gemotiveerd te blijven en ook plezier te houden in het sporten. En dan kun je wel een andere variant van yoga kiezen die je ook binnen doet, maar eens écht in een andere omgeving trainen, buiten op het water, geeft je nog meer plezier en uitdaging. De afwisseling verkleint bovendien ook de kans dat je een blessure oploopt.

5 Vallen en opstaan

Vallen en weer opstaan, het is iets waar je in het leven altijd mee te maken krijgt, in de sport en ook daarbuiten. Bij supyoga zit er, als je van je board gevallen bent, niets anders op dan weer omhoogkomen, terug op je board klimmen en het nog eens proberen. “Hoe eerder jij je comfortabel voelt bij een val in het water, hoe beter jij je voelt en hoe makkelijker het wordt”, zegt yoga-instructeur Dice lida-Klein daarover.

6 Focus op je ademhaling

Je ademhaling goed onder controle hebben is sowieso al een belangrijk onderdeel in het yoga. Tijdens het beoefenen van supyoga kun je je hier nog beter op concentreren. Luisteren naar het kabbelende water zou je volgens sommige onderzoekers namelijk helpen om makkelijker te ontspannen en je daardoor echt goed te focussen op het in- en uitademen.

7 Adrenaline

Sporten kan je een flinke stoot adrenaline geven. Nu is yoga normaal gesproken niet het soort sport dat voor een adrenalinekick zorgt, maar de mogelijkheid dat je ook in het water kunt vallen geeft je net genoeg alertheid om volledig op te gaan in wat je aan het doen bent. En juist door dat beetje adrenaline helpt supyoga je nog meer om te ontstressen.

Bronnen: Supsup.nl en Huffingtonpost.com

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment