5 tips om je sportsessie goed af te sluiten

Evelien Koster


1. Goede cooling-down

Jouw spieren moeten niet alleen wennen aan het begin van een work-out. Je moet ze ook even een seintje geven dat je training is afgelopen. Dat geldt zeker voor de belangrijkste spier in je lichaam: je hart. Laat na het sporten je hartslag geleidelijk dalen. Dit doe je door na je training nog een paar minuten te wandelen. Als je je training abrupt beëindigd, kan dit zorgen voor duizeligheid en flauwvallen.

2. Rek- en strekoefeningen

Aansluitend bij de eerste tip: doe ook een paar rek- en strekoefeningen aan het einde van de training. Zo ontspannen je spieren. Ook help je ze bij het herstellen, groeien, sterker worden en het afvoeren van afvalstoffen. Sla je het rekken en strekken over, dan zal je de volgende dag stijver wakker worden.

3. Snel douchen

Even 10 minuten bijkomen van je training mag best, maar wacht niet te lang met onder de douche springen. Lang blijven rondlopen in bezwete sportkleding is geen aanrader. Al dat zweet zorgt gemakkelijk voor bacteriën. Zeker als je outfit ook nog vuil is geworden. Voor je het weet heb je een infectie te pakken.

4. Drink goed en eet gezond

Heb je intensief gesport, dan heb je ook veel vocht verloren. Soms wel meer dan een liter. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. Niet alleen tijdens je training, maar ook daarna. Zo kan je lichaam je vochtreserves weer aanvullen. Pas op met alcohol. Drink dit niet na het sporten, want hier droogt je lichaam nog meer van uit. Eet voldoende eiwitten. Deze vind je in vis, melk en eieren. Ook kun je deze vinden in soja, noten, peulvruchten en volkoren granen.

5. Zorg voor een goede nachtrust

En onze laatste tip: zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor je herstel. Wanneer je te weinig slaapt, raken je hormonen ontregeld. Sport je regelmatig, dan is 8 uur slapen een aanrader. Zorg ook voor een goede routine. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. Je zal merken dat je meer energie hebt en je trainingen steeds beter gaan!

Bronnen: Drogespieren.nl | Orangefit.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment