5 slimme manieren om minder suiker binnen te krijgen

Evelien Koster


De levensmiddelenindustrie heeft drie jaar geleden met het Ministerie van Volksgezondheid afgesproken om voedingsmiddelen minder zoet, zout en vet te maken. Maar nu blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat daar nog weinig van terechtgekomen is. Het suikergehalte in bijna alle voedingsmiddelen bleef in de afgelopen vijf jaar gelijk.

Minder suiker

Dat betekent dat je op jaarbasis gemiddeld 44 kilo suiker binnenkrijgt. Hoe kun je dit op een slimme manier omlaag brengen? Voordat we je hier tips over geven, is het goed om te weten dat er twee groepen producten zijn waar suiker in zit: producten met toegevoegde suiker en producten waar van nature suiker in zit.

Koek, snoep en gebak

Tot die tweede groep behoren bijvoorbeeld fruit en melk. Zij zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. In de eerste groep zitten onder andere koek, snoep en gebak, maar ook sauzen, ketchup en dressings. Er zitten in die producten vaak maar weinig voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vitamines, mineralen en vezels, terwijl ze wel veel calorieën bevatten. Hieronder volgen vijf tips om te zorgen dat je minder suiker binnenkrijgt.

Tip 1: eet anders bij je ontbijt

Je kunt bijvoorbeeld je boterham met jam of met hagelslag vervangen door brood dat belegd is met plakjes banaan, aardbeien of appel. Eet je graag gesuikerde ontbijtgranen of krokante muesli? Vervang deze dan eens door een muesli met daarbij wat noten en vers fruit.

Tip 2: tip voor tussendoortjes

Eet je als tussendoortje graag chocolade of snoep? Vervang ze door lekkere en gezonde snackjes, zoals snacktomaatjes, worteltjes en appels. Een lekker alternatief voor koekjes en taartjes zijn rijstwafels, knäckebröd of een volkoren boterham. 

Tip 3: drink minder suiker

Niet alleen in frisdrank zit veel suiker, dat geldt ook voor vruchtensap. Je kunt het heel makkelijk inruilen voor koffie en thee zonder suiker of een lekker glas water. Dat kan behoorlijk wat suikerklontjes schelen.

Tip 4: maak meer zelf

Kant-en-klaarproducten zijn vaak grote bronnen van suiker. Kijk maar naar kant-en-klare dressings en sauzen. Het is veel slimmer om die zelf te maken, en nog leuker ook. Vervang een kant-en-klare dressing door een zelfgemaakte variant op basis van olie of azijn en maak op basis van gezeefde tomaten zelf een lekkere pastasaus in plaats van de ketchupfles op tafel te zetten. Eet je graag appelmoes bij je maaltijd, dan kun je dat vervangen door vers fruit.

Tip 5: slimme toetjes

Het nagerecht is nog zo’n deel van de maaltijd die flink wat suiker kan bevatten, zeker als je dol bent op lekkere toetjes of op pudding. Vervang ze door yoghurt zonder toegevoegde suikers om je suikerinname slim omlaag te brengen.

Bonustip: lees etiketten

Tot slot nog een slimme bonustip: kijk goed op het etiket van een product voordat je het in je winkelkarretje of boodschappenmandje legt. Suiker kent namelijk verschillende benamingen, die lang niet bij iedereen even bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan dextrine-maltose, glucosestroop, fructrosestroop, agavesiroop, ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker. Het komt allemaal op hetzelfde neer: het is toegevoegde suiker.

Bronnen: AD en Voedingscentrum

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment