5 manieren om je training net wat zwaarder te maken

Evelien Koster


1. Train met zwaardere gewichten

Pak jij in de sportschool telkens dezelfde gewichten om je krachtoefeningen te doen of hang je elke training standaard evenveel ijzer aan de krachttrainingstoestellen? Daag jezelf dan eens uit om een net wat zwaarder gewicht te pakken. Het is helemaal niet erg als je daarmee een paar herhalingen minder kunt doen, alleen het extra gewicht prikkelt je spieren al.

2. Ga voor een record

Zet de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen even opzij en ga in je training vol voor een nieuw record. Bijvoorbeeld vier baantjes meer zwemmen dan bij je vaste trainingen of binnen 42 minuten terug zijn van je hardlooptraining in plaats van na 45 minuten. Of bedenk iets anders leuks dat je makkelijk kunt meten.

3. Neem kortere pauzes

Vijf minuten voluit gaan op de roeier of de crosstrainer en daarna twee minuten pauzeren terwijl je naar een nieuw toestel loopt en even kletst met andere sportschoolbezoekers: houd jij daar ook wel van? Prikkel jezelf dan eens om nu kortere pauzes te nemen: van 30 tot 45 seconden. Ja, dat is kort, maar het is juist een goed teken dat je daardoor sneller moe wordt. Je bent effectief aan het trainen!

 4. Train langzamer

Dit klinkt misschien als een tegenstrijdig advies om je training zwaarder te maken, maar toch werkt het. Doe elke oefening langzaam, bewust en heel gecontroleerd. Richt je helemaal op de spieren die het werk moeten doen en houd de rest van je lichaam muisstil.

5. Laat je uitdagen

Wie van je vrienden of vriendinnen is nou echt bloedfanatiek als het om sporten gaat? Wie trekt er in de laatste minuut van een training nog een extra sprintje om als eerste over de finish te gaan? Vraag hem of haar om samen te trainen. En dan niet een training waarin je uitgebreid kunt bijpraten, maar waarin je elkaar tot het uiterste pusht om er alles uit te halen. Tweede worden telt niet.

Bron: Santé.nl

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment