5 leuke waterworkouts – voor alle sporters en sportclubs van Nederland

Evelien Koster


1. Aquaspinning

Fietsen in het water, dat is aquaspinning: een intensieve conditietraining waarmee je in korte tijd veel calorieën verbrandt en je uithoudingsvermogen traint. Door de weerstand van het water train je niet alleen je benen, billen, rug, buik en dijen, maar ook je romp en armspieren; een full-body workout dus. Pas wel op: onder water merk je niet zo goed hoe intensief je aan het trainen bent, maar als je fanatiek bent kunnen je benen behoorlijk zwaar aanvoelen als je uit het water stapt.

2. Suppen

Bij suppen, oftewel stand-up paddling, trek je er al peddelend en staand op je supboard op uit (zie de grote foto bij dit artikel). Bijvoorbeeld op zee, maar suppen op sloten of door de grachten midden in de stad kan natuurlijk ook. Tijdens het suppen train je tegelijk op conditie en kracht. Je kunt het zien als een combinatie van hardlopen en fitness, best wel pittig dus. Wil je de fijne kneepjes van stand-up paddling onder de knie krijgen? Dan kan een eerste training in het zwembad een goede start zijn.

3. Aquarobics

undefined

Terwijl de opzwepende muziek je een boost geeft, doe je bij aquarobics allerlei oefeningen waarmee je werkt aan je lenigheid, spierkracht, coördinatievermogen en uithoudingsvermogen. Vaak worden er gewichten en andere hulpmiddelen gebruikt om de training extra gevarieerd te maken. Een fijn voordeel van deze waterworkout is dat de kans om een blessure op te lopen door de opwaartse druk van het water eigenlijk nihil is.

4. Reddingszwemmen

Wil je een waterworkout doen waar je vaardigheden leert die ook buiten de lessen nuttig zijn? Denk dan eens aan reddingszwemmen. Meestal leer je dit bij de Reddingsbrigade en iedereen die een zwemdiploma A en B op zak heeft kan meedoen. Bij reddingszwemmen leer je onder andere hoe je moet zwemmen met al je kleren en je schoenen aan en hoe je iemand anders uit het water kunt redden. Van al die trainingen krijg je ook nog een dijk van een conditie. Je kunt bij reddingszwemmen verschillende diploma’s en brevetten halen, dus je bent niet snel uitgeleerd.

5. Aquajoggen

Tijdens het aquajoggen loop en ren je in het water zonder de bodem te raken. Je draagt daarvoor een zogenaamde Wetbelt om je middel, zodat je tijdens de training blijft drijven. Je verbrandt bij deze workout veertig procent meer calorieën dan wanneer je dezelfde oefeningen boven water zou doen. Aquajoggen is ook een geschikte sport als je aan het herstellen bent van een blessure.

Foto’s: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment