Beachkorfbal
Net als beachvolleybal is beachkorfbal een balsport uit de zaal die vertaald is naar het strand. Je speelt vier tegen vier, met per team twee dames en twee heren. Wedstrijden duren twee keer zes minuten, met één minuut pauze tussendoor, lekker snel dus. Beachkorfbal heeft haar eigen wedstrijdseizoen, inclusief Nederlands én Europees kampioenschap.
Beachfrisbee
Overgooien met een frisbee is altijd leuk tijdens een stranddag, maar je kunt het ook beoefenen als serieuze sport. De bekendste vorm is Ultimate Frisbee, dat je ook op het strand kunt spelen. Je hebt er atletisch vermogen en tactisch inzicht voor nodig, maar moet ook een echte teamspeler zijn. Er zijn binnen Ultimate Frisbee veel toernooien, meestal in gemengde teams.
Strandfietsen
Ja, ook fietsen kun je op het strand doen, al vraagt dat wel om een paar andere vaardigheden dan wanneer je op de weg of in het bos rijdt. Hoe harder je over het strand fietst, hoe kleiner de kans dat je erin wegzakt. Op de plekken waar het strand het hardst is, langs de waterlijn, kun je meer snelheid maken en zak je minder weg in het zand. Maar rijd je te dicht bij de zee, dan kom je in drassige ondergrond terecht en ga je juist minder snel. Neem niet je gewone fiets mee naar het strand, maar gebruik een mountainbike. Blijf continu op de pedalen trappen, want anders kom je stil te staan. Ook is het natuurlijk goed uitkijken voor natuurlijke hindernissen als strekdammen.
Beachrugby
Ook de rugbysport kent een strandvariant, al is die nog wat minder bekend dan het populaire beachvolleybal en het opkomende beachkorfbal. Net als bij die laatste strandsport zijn de wedstrijden bij beachrugby kort: twee keer vijf minuten. De teams zijn over het algemeen iets kleiner dan bij het gewone rugby. Let als beachrugbyspeler op dat je stevige kleding aantrekt, die niet makkelijk scheurt als je belaagd wordt door een tegenstander.
Footvolley
Geen goals waar je in moet scoren, maar een net op 2,20 meter hoogte waar de bal overheen moet: dat is het belangrijkste onderdeel bij footvolley, een voetbalvariant met elementen uit het volleybal. Je speelt meestal twee tegen twee, waarbij je met je voet of andere lichaamsdelen – uitgezonderd je handen en armen – de bal over het net probeert te krijgen. Je scoort een punt als je de bal op de helft van je tegenstander binnen de lijnen van het veld op de grond krijgt of als die tegenstander de bal niet terug krijgt naar jouw helft. Heb je als eerste minimaal achttien punten en twee punten verschil met je tegenstander, dan win je de set. Onderling spreek je vooraf af of een wedstrijd één set duurt of dat je om meerdere gewonnen sets speelt.
Bronnen: KNKV, Frisbeesport.nl, Aguegmondpieregmond.nl, Beachrugby.nl en Footvolleygroningen.nl
Foto: Shutterstock