5 kruidige smaakmakers voor een zoutarm dieet

Evelien Koster


Zelf kruiden kweken is hartstikke makkelijk. Zelfs als je geen tuin hebt kan het, gewoon op je balkon of in de keuken. Zet ze op een beschut plekje en verzorg ze goed, dan heb je een tuintje met altijd verse kruiden bij de hand. Ook kun je je kruiden natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Deze vijf soorten zijn goede vervangers voor zout.

1. Bieslook

Ei met bieslook is een heerlijke combinatie. Gebruik de hele spriet van de bieslook, want ook de bloemen kun je eten. Voeg de bieslook pas op het laatst toe aan je gerecht, want de sprietjes zijn vrij gevoelig. Kook je de bieslook mee, dan raak je een groot deel van de smaak kwijt. Bieslook smaakt ook goed in de soep, in een salade of bij vis.

2. Dille

Dille is een kruidige smaakmaker waarvan je de blaadjes en het zaad kunt gebruiken, bijvoorbeeld over de zalm. Je kunt dille ook gebruiken als zoutvervanger bij aardappelgerechten, andere vissoorten of in een saus. Voeg ook dille pas op het laatste moment toe aan je gerecht omdat de blaadjes heel gevoelig zijn.

3. Koriander

Koriander smaakt goed in een Indiase of Thaise curry en ook in andere pittige gerechten. Van een korianderplantje kun je de blaadjes, de wortels en het rijpe zaad gebruiken. Het zaad en de wortels kun je meekoken in je gerecht, het blad kun je beter als garnering gebruiken, omdat het erg gevoelig is. Pas wel op dat je niet te veel koriander gebruikt, want de smaak is heftig.

4. Munt

In je thee, in een salade, bij lamsvlees, over je aardappelen: met munt kun je alle kanten op. Gebruik de blaadjes van deze kruidenplant. Je proeft de smaak het beste als je munt vers eet. Kook de blaadjes dus niet mee met je gerecht, maar gebruik ze om het te garneren.

5. Rozemarijn

Ook gebakken aardappels met rozemarijn is een smakelijke combinatie. Gebruik van dit plantje de naaldjes. Soms kun je ook de hele tak aan je gerecht toevoegen en die er na het koken weer uit halen. Hoe langer je rozemarijn meekookt, hoe meer smaak het afgeeft. Voeg het dus zo snel mogelijk toe aan je gerecht. Rozemarijn is ook lekker bij paddenstoelen, wild en lamsvlees.

 

Bron: Margriet

Foto: ShutterstockWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment