‘2016: BeInspired & BeActive’ – van sportinteresse naar sportdeelname

Evelien Koster


De zomer van 2016 belooft een mooie sportzomer te worden, met grote evenementen als het EK voetbal in Frankrijk en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en natuurlijk de Tour de France en Wimbledon. Dichter bij huis zullen de EK atletiek in ons eigen Amsterdam en de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse voor ongekende sportieve hoogtepunten zorgen.

Grande finale

NOC*NSF wil de sportzomer 2016 met een klapper afsluiten en organiseert van 17 tot en met 24 september de Nationale Sportweek. Gedurende zeven dagen verwelkomt de Nederlandse sport iedereen die zich eens wil wagen aan het fenomeen sport.

De inspiratiedag voor sportwerkers hangt samen met de Europese week van de Sport, die dit jaar voor het eerst zal worden gehouden van 7 tot 13 september. Kees Sijbesma, adviseur sportpromotie bij NOC*NSF: “Wij hebben onze Nationale Sportweek dit jaar al gehad in april. In 2016 doen we wel mee in de Europese week van de Sport. Om nu toch ook al aandacht te geven aan die week, organiseren we dit jaar een netwerkbijeenkomst voor iedereen die in en met de sport werkt.”

https://www.youtube.com/watch?v=Epyw1HYOblE

Inspireren en netwerken

De inspiratiedag in Jaarbeurs Utrecht kent een vol programma met aansprekende namen uit de sport, mensen met een inspirerend verhaal. Topmarketeers vertellen hoe je het momentum van veel aandacht voor topsport kunt omzetten in meer breedtesporturen. Paralympiërs delen hoe sport de motor is achter hun vitaliteit. Dagvoorzitter Lars Sørensen zal tijdens deze dag bekendmaken welke stad zich host city mag noemen van de Nationale Sportweek 2016. 

Niemand minder dan Clarence Seedorf, ambassadeur van de Europese week van de Sport, ondersteunt de inspiratiebijeenkomst. Sijbesma: “Als NOC*NSF zijn wij natuurlijk trots op Seedorf en op het feit dat hij is uitgekozen voor dit ambassadeurschap.” Seedorf zal een actieve rol spelen in het programma.

Nieuwe ideeën

De nadruk ligt tijdens de bijeenkomst echter vooral op het elkaar inspireren en met elkaar netwerken, aldus Sijbesma. “We gaan daar niet een plan presenteren. Het doel is vooral om het met elkaar erover te hebben hoe we de Nationale Sportweek kunnen gebruiken om mensen aan het sporten te krijgen.”

Sijbesma hoopt dat de sessie, met de enerverende sportzomer nog vooraan in het geheugen, tot allerlei nieuwe ideeën zal leiden. “We hebben volgend jaar een mooie zomer vol sportinspiratie, maar we weten ook dat inspiratie niet direct tot meer sportdeelname leidt. De vraag is: Hoe kunnen we dat wel voor elkaar krijgen?” Sijbesma denkt bijvoorbeeld aan buurtsportcoaches die rond grote toernooien het kijken naar sport combineren met zelf sporten. “We zijn op zoek naar die ideeën waarmee we ervoor kunnen zorgen dat de sportzomer beklijft. Dus zorgen dat mensen geïnspireerd raken en dan ook zelf gaan sporten.”

Meld je aan

‘2016: BeInspired & BeActive’ biedt je een dag met inspiratie, woonkamersessies, veel interacties, verrassingen, prikkels, aansprekende gasten, netwerken en discussies. En je draagt ook echt iets bij aan het evenement.

Werk jij in de sport of houd je je op een of andere manier bezig met vitaliteit en gezondheid? En heb jij een duidelijke mening over hoe je sportinteresse omzet in sportdeelname? Kom dan op 16 september naar Utrecht. Deelname is gratis en inclusief een sportieve lunch.

Ga voor meer informatie naar Nationalesportweek.nl of meld je gelijk aan middels het inschrijfformulier.

Bronnen: Nationale Sportweek en Sportenstrategie.nl

Foto: Nationale Sportweek en NOC*NSF/Getty ImagesWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment