2015: 9 miljoen Nederlanders sportten regelmatig

Evelien Koster


In vergelijking met 2014 is de sportdeelname weinig veranderd. Ook toen lag de sportdeelname rond de 59 procent. De meest populaire sport in Nederland was – net als in 2014 – fitness. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders waren minimaal één keer per week actief bij een fitnessclub. De grootste stijgers ten opzichte van 2014 zijn wandelen, aerobics (in groepslessen op muziek), yoga en vrouwenvoetbal.

Pieken en dalen

Ook in 2015 waren er – in lijn met vorige jaren – pieken en dalen in de sportdeelname. In april werd het meest gesport en ook in de maanden februari, mei, september en november was de sportdeelname hoog. In juli en augustus (zomervakantie) en december en januari (winterstop) was de sportdeelname het laagst. “In de zomer- en winterperiode liggen veel competities stil en zijn sportclubs dicht”, licht Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF toe. Dat verklaart dat er in die periodes minder wordt gesport, terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen ook dan graag zouden willen sporten.

Activiteiten in de zomer

NOC*NSF wil daar wat aan doen. Erik Lenselink: “In 2016 gaan we daarom sportclubs en andere sportaanbieders stimuleren in de zomervakantie ook sportactiviteiten te organiseren. Bijvoorbeeld door op de sportclub naar wedstrijden van het EK voetbal of de EK atletiek te kijken en daaromheen samen te gaan sporten. Zo organiseert NOC*NSF in samenwerking met de gemeente Den Haag volgend jaar van 5 tot en met 21 augustus tijdens de Olympische Spelen van Rio de Olympic Experience op het sportstrand van Scheveningen. Een zestiendaags sportevenement waar het draait om sport doen, sport kijken en sport beleven.”

Jongeren

Het percentage jongeren in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar dat in 2015 minimaal één keer per week sportte, lag in 2015 op 75 procent, even hoog als in 2014. Het gaat dan om circa 2 miljoen kinderen en jongeren. Opvallend is dat ten opzichte van voorgaande jaren de dip bij jongeren in de zomer van 2015 nog groter is.

Uitstromen

Op tienjarige leeftijd sport 80 procent van de Nederlandse kinderen wekelijks en zijn net zo veel kinderen aangesloten bij een sportclub. Daarna stromen bij de meeste sporten heel veel jongeren uit en blijkt het erg moeilijk te zijn de uitstromers op latere leeftijd weer aan het sporten te krijgen.

Erik Lenselink: “De belangrijkste redenen voor jongeren om te stoppen met sport is tijdgebrek (studie, werk enzovoort) en het niet meer leuk vinden om te sporten. Bijvoorbeeld omdat in een aantal gevallen er te veel nadruk ligt op het presteren (en meer aandacht voor de best-presterende teams) in plaats van op plezier. Het is daarom cruciaal om jongeren actief te betrekken bij het ontwikkelen van sportactiviteiten die ze echt leuk vinden. Daarmee blijven ze langer behouden voor de sport.” Meer daarover lees je ook in dit artikel. NOC*NSF wil in 2016 blijven werken aan het behoud van jongeren voor de sport. Onder andere met Partner in Sport Zilveren Kruis, die actief betrokken is bij Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. 

Bron: NOC*NSF

Foto: Shutterstock



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment