10 tips om je sportroutine na de vakantie weer op te pakken

Evelien Koster


1. Nieuwe doelen

Niets motiveert zo goed om weer regelmatig te gaan trainen als het hebben van een doel. Kies een nieuw doel uit waar je voor wilt trainen. Er is dit najaar vast wel een leuk loopevenement bij jou in de buurt of een andere activiteit waar je naartoe kunt werken. Schrijf je er meteen voor in zodat je er niet meer onderuit kunt.

2. Train buiten

Dat je vakantie voorbij is wil niet zeggen dat het ook gedaan is met het mooie weer. Alle reden dus om lekker buiten te gaan sporten. Is er in jouw buurt een strand? Ga daar dan trainen om het echte vakantiegevoel wat langer vast te houden.

3. Geef jezelf een motivatieboost

Kijk eens goed naar je sportgedrag van het afgelopen jaar. Wat waren voor jou redenen om een training over te slaan? En wanneer was je juist extra gemotiveerd om te gaan sporten? Kijk of je daar dingen uit kunt leren om jezelf makkelijker te motiveren.

4. Plan sport in je agenda

Je weet het vast wel: het vrijhouden van vaste momenten voor je trainingen zorgt ervoor dat je veel minder snel een trainingssessie overslaat. Maar doe je dit ook? Nee? Nieuw sportjaar, nieuwe goede voornemens: plan nu meteen in op welke dagen en tijdstippen jij gaat sporten en laat er deze keer niets tussen komen.

5. Pak gezonde eetgewoontes weer op

Tijdens je vakantie is gezond eten er vast weleens bij ingeschoten. Heerlijk een wijntje drinken op het terras of spontaan een ijsje halen hoort immers ook bij de zomer. En dat is helemaal niet erg. Maar probeer na je vakantie naast je sportritme ook weer een gezond voedingspatroon op te pakken, met een ontbijt op een vast tijdstip en ook vaste eetmomenten gedurende de rest van de dag. Die structuur in je dag maakt het ook makkelijker om je sportroutine weer op te pakken.

6. Loop niet te hard van stapel

Na je vakantie heeft je lichaam weer even tijd nodig om op gang te komen. Begin dus een tandje lager dan in de laatste trainingen voor je vakantie. Als je te snel wilt loop je misschien een blessure op of raak je je motivatie kwijt, en dat zou zonde zijn.

7. Doe iets nieuws

Vlak na je vakantie is het ideale moment om iets nieuws uit te proberen. Je bent weer helemaal fris en opgeladen en hebt genoeg energie om je helemaal op die nieuwe trainingsvorm te storten. Denk bijvoorbeeld aan het doen van intervaltrainingen naast je duurtrainingen of aan het uitproberen van een nieuwe groepsles in de sportschool.

8. Trakteer jezelf op een nieuwe sportoutfit

Word jij ook altijd zo blij als je je nieuwe aanwinsten voor het eerst kunt dragen? Dat geldt ook voor sportkleding. Een nieuw sportjaar vraagt om een nieuwe sportoutfit. Je krijgt vast meteen zin om in je nieuwe kleding de deur uit te gaan voor je workout.

9. Sport samen

Niet alleen jij bent weer terug van vakantie, dat geldt ook voor je vrienden. Spreek met hen af om samen te gaan sporten en meteen alle mooie vakantieverhalen uit te wisselen.

10. Sluit je aan bij een club

Heb jij geen sportmaatje die dezelfde sport wil doen als jij? Kijk dan eens rond naar leuke sportclubs om je bij aan te sluiten, bijvoorbeeld een hardloopgroep of bootcampclub bij jou in de buurt. Meteen na de vakantie zijn er vaak meerdere nieuwe leden en worden de trainingen geleidelijk opgebouwd. Een ideaal moment om je bij een club aan te sluiten dus.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment