1. Nieuwe vrienden maken
Sport je in een zelf samengesteld groepje, dan doe je dat over het algemeen met mensen die je al kent. En dat is heel gezellig, maar het is ook leuk om door middel van sport nieuwe mensen te leren kennen. Al helemaal als die mensen net zo enthousiast zijn over jouw favoriete sport als jij! De sportvereniging is een heel goede plek om nieuwe contacten op te doen.
2. De goede technieken en bewegingen leren
Bij een sportvereniging train je onder begeleiding van een trainer. En die kan je leren hoe je bepaalde bewegingen die horen bij jouw sport het beste uitvoert. Bij een atletiekvereniging bijvoorbeeld leer je veel beter welke looptechniek bij jou past dan wanneer je in je eentje begint met hardlopen. Dat maakt bovendien de kans dat je een blessure oploopt een stuk kleiner.
3. Jezelf verbeteren
Een trainer leert je niet alleen de juiste technieken en vaardigheden, hij heeft ook oog voor jouw potentie als sporter. Of je nu de ambitie hebt om het hoogst haalbare te bereiken of je jezelf gewoon steeds een beetje meer wilt verbeteren, op een sportvereniging is er in de persoon van een trainer iemand die je daarbij helpt.
4. Wedstrijden en toernooien
Verenigingen organiseren vaak van alles, bijvoorbeeld toernooien en straks leuke zomeractiviteiten. Ook mogen verenigingen meedoen aan een competitie en kun je er dus niet alleen trainen, maar ook meedoen aan wedstrijden.
5. Omgaan met winst en verlies
Doe je mee aan wedstrijden bij een balsportvereniging, dan zijn er meestal drie mogelijkheden: je wint, je verliest of je speelt gelijk. Bij andere sporten, zoals atletiek en wielrennen, is er vaak één winnaar en zijn er meerdere verliezers. Winnen is natuurlijk het leukste dat er is, maar van verliezen kun je veel leren: bijvoorbeeld hoe je een teleurstelling verwerkt. Een vaardigheid die ook in het dagelijks leven van pas komt.
6. Aan elkaar gewaagd
Binnen een sportvereniging word je meestal lid van een team. Jonge sporters worden ingedeeld naar leeftijd, terwijl bij volwassen sporters vaak gekeken wordt naar het niveau. Waar je in een zelf samengesteld sportgroepje al snel samen traint met mensen van verschillende niveaus, is iedereen binnen een verenigingsteam veel meer aan elkaar gewaagd.
7. Van elkaar leren
Wat zijn de meest geschikte schoenen om te dragen in jouw tak van sport? Welke materialen heb je echt nodig om te kunnen meedoen en welke behoren meer tot de luxe-uitgaven? Binnen een vereniging is er altijd iemand aan wie je deze vragen kunt voorleggen. Bovendien kun je wellicht sportkleding van elkaar overnemen.
8. Commitment
Maak je deel uit van een team binnen een vereniging, dan rekenen je sportmaatjes op je. Ze hebben jou nodig om samen wedstrijden te kunnen spelen en je daar in de trainingen gezamenlijk op voor te bereiden. De verleiding is dus veel minder groot om je trainingen over te slaan. Bij een vereniging ga je echt een commitment aan met je teamgenoten.
9. Gezelligheid
Sport je in je eentje, dan spring je na je training waarschijnlijk onder de douche en dat is het dan ook. Sport je bij een vereniging, dan gaat dat vaak anders: na de wedstrijd klets je in de kantine gezellig na met je medesporters. Ook organiseren de meeste verenigingen leuke activiteiten buiten het sporten om.
10. Inspiratiebronnen
De beste sporters binnen een vereniging komen uit voor het eerste elftal, of ze doen op het hoogste nationale of internationale niveau mee aan wedstrijden. Binnen de vereniging zijn deze sporters heel benaderbaar: je ziet ze van dichtbij in actie op het trainingsveld of ze lopen gewoon door de kantine. En die goede voorbeelden om je heen zijn heel inspirerend als jij de ambitie hebt om ooit net zo goed te worden als zij.
Foto: Shutterstock